Een COVID-19-sneltest in de apotheek: update!
Sinds een aantal maanden mogen apothekers in België, mits de nodige opleiding, een COVID-19 sneltest (of een snelle antigeentest) afnemen. De antigeentest toont bepaalde eiwitten van het virus aan in het neusslijm. Na 15 minuten weet je al resultaat en weet je meteen of je nu al dan niet het virus bij je draagt. Ook in onze apotheek te Gistel kan je een sneltest laten uitvoeren. Hieronder vind je een korte samenvatting en alle noodzakelijke info op een rij. De meest recente wijzigingen werden hierin ook opgenomen.
Wie kan zich laten testen?
1) Patiënten die sinds maximum 5 dagen COVID-19 symptomen hebben
Volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar, die sinds maximum 5 dagen COVID-19 symptomen hebben, kunnen zich laten testen in de apotheek met een sneltest. Indien je langer dan 5 dagen symptomen hebt, dien je steeds naar een arts te gaan. Een sneltest is dan niet meer aangewezen. Een PCR-test is dan noodzakelijk. Via de zelfevaluatie tool van de Belgische overheid kan je checken of het nodig is om je te laten testen op COVID-19. Deze tool is beschikbaar op https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat. De sneltest voor symptomatische patiënten wordt terugbetaald door het RIZIV.
2) Personen die een positieve zelftest hebben
Personen die een zelftest uitgevoerd hebben met een positief resultaat, kunnen dit laten bevestigen door een sneltest in de apotheek of een PCR-test in een testcentrum. Via https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/autotest kan je een vragenlijst invullen, waarbij je een code krijgt om je te laten testen. Indien je symptomen hebt, is het aangeraden om een sneltest te doen bij de apotheek. Zo weet je ook meteen het resultaat. Indien je geen symptomen hebt, wordt een PCR-test aangeraden. Na het invullen van het formulier krijg je een code. Deze neem je best mee als je je laat testen.
3) Reizigers die een COVID-19 certificaat nodig hebben
Als vertrekkende reiziger kijk je best goed na wat de vereisten zijn voor jouw bestemming. Soms volstaat een sneltest niet en heb je een PCR-test nodig. Voor de meest recente informatie kijk je best op https://diplomatie.belgium.be/nl. Voor een PCR-test dien je een afspraak te maken in een testcentrum. Het stappenplan hiervoor vind je terug op https://www.ehealth.fgov.be/nl/egezondheid/ik-wil-vanuit-belgie-naar-het-buitenland. Deze test is niet terugbetaald door het RIZIV.
4) Terugkerende reizigers
Bij terugkomst van bepaalde landen moet je een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Afhankelijk van het land waarvan je terugkomt, kan er een PCR-test of een sneltest noodzakelijk zijn. De nodige informatie per land vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/. Indien een sneltest volstaat, kan je deze laten uitvoeren in de apotheek.
Wat met hoog-risicocontacten?
Onder een hoog-risicocontact verstaat men een contact dat langer dan 15 minuten geduurd heeft op minder dan 1,5m afstand. Afhankelijk van je vaccinatiestatus gelden verschillende regels. Deze kan je hier raadplegen: https://covid-19.sciensano.be/nl/procedures/maatregelen. Enkel indien je symptomen ontwikkelt in de dagen na dit contact, kan je een afspraak maken voor een sneltest.
Wat bij een positieve sneltest?
Personen met een bevestigde COVID-19 infectie moeten uiteraard in isolatie gaan gedurende 7 dagen. Om uit isolatie te mogen moet je minstens 3 dagen koortsvrij zijn en een verbetering hebben van je algemene toestand. Het wordt wel aangeraden om nadien nog 3 dagen waakzaam te zijn en de contacten te beperken. Je zal telefonisch gecontacteerd worden door contact tracing. Zij zullen vragen met welke personen je de afgelopen 2 dagen contact hebt gehad.
Wanneer krijg ik een herstelcertificaat?
Indien je een positieve sneltest (of PCR-test) had die meer dan 12 dagen geleden afgenomen is, krijg je een herstelcertificaat. Na 180 dagen vervalt dit.
Wat bij een negatieve sneltest?
Bij een negatieve sneltest is het nog steeds aangeraden om voorzichtig te zijn indien je symptomen hebt. Een sneltest is slechts een momentopname en soms kan het nog te vroeg zijn om een infectie te detecteren.
Moet ik een afspraak maken voor een sneltest?
Om drukte en lange wachttijden te vermijden, vragen we om een afspraak te maken voor de sneltest. Dit kan zowel via telefoon (059 27 87 98), als via e-mail (info@apovanoverberge.be). Breng zeker je identiteitskaart mee, alsook een eventuele CTPC code.
Bron: sciensano.be