18 maart 2022: Internationale Dag van de Slaap
De Internationale Dag van de Slaap vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. In 2022 is de ‘Internationale Dag van de Slaap’ op vrijdag 18 maart. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid, centraal. Een slechte slaaphygiëne zorgt onvermijdelijk voor een verstoorde slaap. Heel wat factoren en verkeerde gewoonten kunnen je slaap beïnvloeden door het in slaap vallen te vertragen of uit te stellen, waardoor je ’s nachts wakker wordt en de slaapduur korter wordt. Opnieuw ‘leren’ slapen dankzij eenvoudige, kleine veranderingen is de eerste stap om je slaap te verbeteren! Hieronder vind je een aantal tips, waarvan de doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen is!
1. Beweeg!
Regelmatig bewegen of sporten gedurende een uur, 3 of 4 maal per week bevordert de slaap. Hoe actiever je overdag bent, hoe beter je slaapt! Wandelen heeft een zeer positieve invloed. Vermijd ’s avonds wel intensieve lichamelijke activiteit of sport.
2. Ontspan voldoende
Yoga, tai chi en qi gong bevorderen de slaap.
3. Neem ’s ochtends een bad daglicht
Daglicht synchroniseert heel sterk onze biologische klok en brengt de slaap weer in het juiste ritme.
4. Een uiltje knappen? Nooit langer dan 20 minuten
Een kort dutje (20 minuten) in de vroege namiddag moet volstaan. De behoefte aan slaap wordt berekend over 24 uur en niet over één nacht. De slaaptijd die je overdag neemt, wordt ook de volgende nacht opgenomen.
5. Let op je voeding
Eet vooral ’s avonds licht, minstens 2 uur voor het slapengaan. Kies voor voeding op basis van langzame koolhydraten (aardappelen, rijst, brood, pasta) die de slaap bevorderen. Vermijd gefrituurd voedsel en gebakken vetten.
6. Beperk het gebruik van stimulerende middelen
Vermijd thee, koffie, energiedrankjes minstens 5 uur voor het slapengaan.
7. Ban laptops & co uit de slaapkamer
Anderhalf uur voor het slapengaan legt je je smartphone, laptop enz. opzij. Zo kom je geleidelijk aan in bedtijdfase. Doe iets rustig, zoals lezen, meditatie of ontspanning. Kijk dus niet naar e-mails of sociale media vlak voor je naar bed gaat. Hetzelfde geldt voor wanneer je midden in de nacht wakker wordt.
8. Zorg voor een goede slaapomgeving
Je slaapkamer moet goed verlucht, donker en stil zijn en de omgevingstemperatuur moet rond de 18-20 graden bedragen. Een kwalitatieve matras en comfortabele kussens zijn een must.
9. Ga pas slapen als de slaap roept
Geeuwen, koude rillingen, dichtvallende ogen: het zijn een paar kleine signalen die aangeven dat het tijd is om naar bed te gaan. Als je niet in slaap kan vallen, hoe moe je ook bent, stap dan uit bed, lees wat, doe iets rustig (tv-kijken hoort daar niet bij) en ga pas terug naar bed als je je slaperig voelt.
10. Sta alle dagen rond hetzelfde uur op
Zelfs al ben je laat of later gaan slapen dan gewoonlijk, sta je best rond hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend!