Voor wie geldt de verhoogde tegemoetkoming anticonceptie?
De tegemoetkoming voor bepaalde contraceptiva was enige tijd geleden al uitgebreid van vrouwen onder de 21 naar vrouwen onder de 25 jaar. Sinds 1 april 2020 werd deze terugbetaling ook nog eens verhoogd.
Nieuw sinds 10 september 2020 is het wegvallen van de leeftijdsgrens voor vrouwen die reeds recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in andere geneesmiddelen (het zogenaamde VT-statuut; voorheen OMNIO-statuut en daarvoor WIGW-statuut).
Welke anticonceptie geniet verhoogde tegemoetkoming?
De ‘extra tegemoetkoming’ is een tegemoetkoming bovenop de ‘klassieke tegemoetkoming’ van de verplichte ziekteverzekering. Op de lijst van voorbehoedsmiddelen die in aanmerking komen voor een extra tegemoetkoming staan niet alleen anticonceptiepillen, maar ook andere middelen: spiraaltjes, pleisters, implantaten, enz.
Het bedrag van de extra tegemoetkoming verschilt naargelang van het product op de lijst, maar stemt overeen met een bedrag van 3 euro per maand. Daardoor zijn heel wat voorbehoedsmiddelen van de ‘2e generatie’ helemaal gratis. De extra tegemoetkoming wordt automatisch in de apotheek verrekend. Je hoeft enkel je identiteitskaart voor te leggen.
Wat met de noodpil?
Om het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen te verminderen, kunnen vrouwen sinds 2017 zonder doktersbriefje bij hun apotheker terecht voor een noodpil.
Tot nog toe moest je dan de volle prijs betalen. Je apotheker gaf je een terugbetalingsformulier mee dat je moest indienen bij je ziekenfonds. Die stortte het bedrag van de RIZIV-terugbetaling vervolgens op je rekening. Voor vrouwen die anoniem wilden blijven, was dat een hoge drempel omdat hun partner of ouders de terugbetaling door het ziekenfonds misschien op hun rekening konden zien. Vaak durfden ze het terugbetalingsformulier niet indienen en draaiden ze dan maar zelf voor de kosten op… of lieten ze de noodpil achterwege. Daarom heeft de overheid beslist om die drempels weg te nemen en de noodpil vanaf 10 september financieel toegankelijk te maken voor alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd.
Is de noodpil nu volledig gratis?
Dat hangt van het type noodpil af. Je hebt twee soorten:
- De klassieke noodpil bevat een stof die levonorgestrel genoemd wordt. Ze is verkrijgbaar onder verschillende merknamen (Norlevo®, Postinor®, Levodonna® )
- De andere noodpil bevat de stof ulipristalacetaat en is verkrijgbaar onder de merknaam ellaOne®.
De klassieke noodpil kost ongeveer 10 euro; ellaOne kost 25 euro. Maar doordat je apotheker nu het bedrag van de RIZIV-terugbetaling voorschiet, hoef je voortaan niets of bijna niets (0,85 euro) meer te betalen. Voor Ella-One moet je 15,98 euro remgeld betalen.