Apotheek Jonckheere - Digi Pharma kreeg begin juli 2020 een nieuwe eigenaar en gaat verder onder een nieuwe naam. Van harte welkom!

Hoe wordt het griepvaccin dit jaar verdeeld?

Zoals elk jaar kan je jouw griepvaccin bij je apotheker krijgen op voorschrift. De griepvaccinatie zal dit jaar echter in 2 fasen gebeuren om bij de aflevering voorrang te kunnen geven aan de doelgroepen.

UPDATE 05/10: voor 50-plussers is het nu ook mogelijk het griepvaccin zonder voorschrift van de arts te verkrijgen. De terugbetaling wordt automatisch toegekend. De apotheker doet de controle. Men wil hiermee een geconcentreerde toestroom van patiënten bij de artsen voorkomen (ikv COVID-19). 

Van 1 oktober tot 15 november:
Alleen risicogroepen kunnen het vaccin al komen ophalen.

Wie zijn de risicopersonen:

  • Personen met risico op complicaties: 65-plussers, chronisch zieken ouder dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen die verblijven in een instelling, kinderen ouder dan 6 maand die langdurig behandeld worden met aspirine.
  • Personen die onder hetzelfde dak wonen als personen met risico op complicaties of kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Zorgverleners 
  • Personen tussen 50 en 65 jaar oud: ook voor deze doelgroep is het aanbevolen zich te laten vaccineren.

Hoe weet de apotheker of jij tot de risicogroep behoort? 
Wanneer je je aanbiedt in de apotheek met een voorschrift voor een griepvaccin, volstaat het dat de arts een vermelding “derdebetalersregeling van toepassing” op jouw voorschrift gezet heeft.

Vanaf 15 november:
Afhankelijk van de beschikbaarheid van het griepvaccin, kunnen ook andere personen buiten de risicogroepen het vaccin komen ophalen.

Kan ik het griepvaccin ook al voor 1 oktober krijgen?

Het zou kunnen dat sommige apotheken de griepvaccins al voor 1 oktober op voorraad hebben. Toch haal je het vaccin beter op na 1 oktober (afhankelijk van jouw risicoprofiel) aangezien de terugbetaling verhoogd en uitgebreid wordt vanaf die datum.

Wanneer laat ik het griepvaccin best toedienen?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt vaccinatie aan tussen midden oktober en midden december.