Apotheek Jonckheere - Digi Pharma kreeg begin juli 2020 een nieuwe eigenaar en gaat verder onder een nieuwe naam. Van harte welkom!

Griepvaccinatie: voor wie, wanneer en waarom?

Griep wordt vaak afgedaan als een banale aandoening, maar het is zeker geen onschuldige infectie. Sommige mensen lopen meer risico om door griep zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Griepvaccinatie is vandaag de beste manier om je ertegen te beschermen, besmetting onder de bevolking tegen te gaan, én het aantal ziekenhuisopnames te beperken.

Bron: www.eerstelijnszone.be

Voor wie is vaccinatie belangrijk?

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen, zoals longaandoeningen, leveraandoeningen, metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie, bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down).
  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
  • zwangere vrouwen
  • personen met obesitas (BMI > 40)
  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen
  • personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap

Wanneer vaccineren?

Griepvaccinatie beschermt goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Elk jaar circuleren er andere types griepvirussen. De samenstelling van het griepvaccin moet telkens worden aangepast. Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober, maar ook nog later.

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins. Die kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op je lichaam gezet (bv. een per arm). Ook als je griep- en covidvaccinatie op hetzelfde moment krijgt, zijn bijwerkingen bijna altijd mild. Je kan wel wat meer koorts of spierpijn hebben dan als je de vaccins apart krijgt. Kies je ervoor je niet op hetzelfde moment te laten vaccineren tegen covid en griep? Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid. We verwachten immers dat besmettingen met covid sneller de ronde zullen doen dan griep.

Waarom je laten vaccineren tegen de griep?

De coronacrisis en de bijbehorende hygiënische maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de verspreiding van andere virussen, zoals griep, de afgelopen jaren beperkt bleef. Vóór de gezondheidscrisis telde ons land, op het hoogtepunt van de griepepidemie, gemiddeld tussen 300 en 1.000 besmette personen per 100.000 inwoners. Ook dit jaar kan je je dus maar beter beschermen, want griep is geen onschuldige infectie!

Je laten vaccineren en de hygiënische maatregelen naleven, zijn nog steeds de beste manieren om je tegen griep en de complicaties ervan te beschermen. Bovendien vermijd je zo dat onze gezondheidszorg overbelast wordt: twee vliegen in één klap!

Hoeveel kost een vaccin?

Het griepvaccin wordt grotendeels terugbetaald als je behoort tot een van de risicogroepen of als je tussen 50 en 65 jaar oud bent. Het kost dan ongeveer 4 euro per vaccin voor gewoon verzekerden en 2,5 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft. Wie niet tot de risicogroep behoort betaalt ongeveer 17 euro. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Waar vaccineren?

Dit jaar is het eenvoudiger dan ooit om je te laten vaccineren tegen griep. Je kunt het vaccin nu niet alleen bij je huisarts maar ook bij ons in de apotheek laten toedienen!

Meer informatie vind je ook op laatjevaccineren.be​.​