Apotheek Jonckheere - Digi Pharma kreeg begin juli 2020 een nieuwe eigenaar en gaat verder onder een nieuwe naam. Van harte welkom!

Hooikoorts_lente

Heb je zolang zitten uitkijken naar die eerste mooie lentedagen, of daar begint het gesnotter al. Niezen, een loopneus of eerder verstopte neus, jeukende of tranende ogen … En nee, het is geen verkoudheid die je na enkele dagen kwijt bent…

Waar heb je dan waarschijnlijk wel last van? Hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, bomen en (on)kruiden die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie zorgen. Binnen enkele minuten tot max. 2 uur na contact met de boosdoener(s) kunnen de symptomen al verschijnen.

Wanneer heb je er last van?

Planten maken stuifmeel in de bloeiperiode. Afhankelijk van het type pollen waarvoor je allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en september. Heb je pech, dan kan je die hele periode last hebben van hooikoorts. Veel mensen zijn immers allergisch voor verschillende pollensoorten.

Wat zijn de grootste boosdoeners?

GRAS

Gras is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts en is overal aanwezig: in weilanden, langs wegen en op aangelegde grasvelden. Er zijn tientallen grassoorten die hooikoorts veroorzaken.

Bloeiperiode: begin mei tot eind september.

Berken

Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Als de berken bloeien, hangen aan het einde van de takken gele katjes van ongeveer 5 cm lengte, waaruit door de wind het stuifmeel wordt geblazen.

Bloeiperiode: half maart tot half mei.

BIJVOET

Bijvoet is een kruid dat je in België veel aantreft, bijvoorbeeld op braakliggend terrein en langs wegen. De plant is te herkennen aan de rijke vertakkingen en de kleine witgele bloemen. De stengel is 60 – 120 cm lang en heeft een roodachtige kleur.

Bloeiperiode: augustus en september.

Pollen in de lucht

Planten die hun stuifmeel laten vervoeren door bijen, wespen of vogels zorgen niet voor hinder. Mensen die aan hooikoorts lijden, hebben alleen last van stuifmeel dat zich door de lucht verspreidt. De klachten zijn het ergst, wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dat is meestal op zonnige winderige dagen. Hoe warmer het is, hoe hoger de pollenconcentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. ’s Avonds is de hoeveelheid pollen in de lucht het grootst.

Wat kan je zelf doen bij hooikoorts?

  • Hou deuren en ramen (vooral van de slaapkamers) dicht op warme en winderige dagen.
  • Maai je gazon niet zelf. Laat het geregeld maaien, zodat het niet de kans krijgt om te bloeien.
  • Was of spoel je haar voor het slapengaan om pollen te verwijderen.
  • Buitensporten doe je best ’s ochtends of direct na een regenbui.
  • Laat je wasgoed niet buiten drogen, want dat vangt pollen op.
  • Draag een zonnebril als je buitenkomt.

Wat kan je apotheker doen?

Hij of zij kan, afhankelijk van de aard van je klachten, een product adviseren.

Fysiologisch water is de eerste keuze, zeker bij zwangerschap en borstvoeding. Je neus spoelen met fysiologisch water verdunt het slijm, waardoor je weer vlotter door je neus kan ademen.

Als de symptomen aanhouden, kan je een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Die werkt heel goed bij allergische neus- en oogklachten. Het enige nadeel: het kan 3 tot 10 dagen duren vooraleer de spray optimaal werkt. Vermijd langdurig gebruik (langer dan 2 weken) zonder medisch advies.

Werkt die neusspray niet voldoende, dan is een oraal antihistaminicum een goed alternatief. Dat geneesmiddel blokkeert de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie. Het werkt goed voor neusklachten en niezen, maar heeft minder effect op oogklachten.

Tip

Weerman Frank Deboosere en zijn collega’s waarschuwen doorgaans in het weerbericht voor hoge pollenconcentraties in de lucht. Je kan je ook informeren over hoeveel en welke pollen in de lucht zitten via enkele websites die dagelijks geactualiseerd worden:

pollennieuws.be

hooikoortsradar.be

airallergy.be

Wist je dat?

  • Hoe warmer het is, hoe hoger de pollenconcentratie.
  • Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk.
  • Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. ​

Bron: Welkom bij je huisapotheker! april 2021